Het toetsbeleid van FSS is gebaseerd op de volgende wettelijke kaders en beleidskaders:
In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek zijn de regels en afspraken vastgelegd voor het Nederlandse hoger onderwijs. Deze wet is leidend voor de vormgeving van onderwijs en toetsing.
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) hanteert een beoordelingskader met standaarden voor de kwaliteit van opleidingen. Zie ook de pagina ‘Beoordelingskader accreditatie’
De Vereniging Hogescholen heeft kernkwalificaties geformuleerd waarmee het eindniveau van alle hbo-opleidingen in Nederland is vastgelegd.
De Dublindescriptoren beschrijven de eindtermen voor de verschillende niveaus (bachelor en master) in het hoger onderwijs. De eindtermen voor de bachelor zijn te vinden op de wikipagina ‘Dublindescriptoren’.
De Dublindescriptoren zijn voor de Nederlandse situatie nader gespecificeerd per niveau van het soort onderwijs door het Nationaal Coördinatiepunt in het Nederlands Kwalificatieraamwerk. In dit overzicht wordt de samenhang beschreven tussen het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) en het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) voor het niveau bachelor HBO (niveau 6).
De Fontys strategische agenda 2020 (Fontys Hogescholen, 2020) beschrijft vijf uitgangspunten bij het leren van studenten: (1) talenten ontdekken en ontplooien, (2) authentieke leeromgeving, (3) samen leren, (4) student is eigenaar van eigen leerproces en (5) studeerbaarheid. Bij de ontwikkeling van de student wordt als uitgangspunt genomen dat onderwijs gericht moet zijn op kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. Bij de inrichting van het onderwijs en de toetsing worden door FSS de genoemde principes gehanteerd.